Retkiluistelu

Retkiluistelu

Retkiluistelu on luistelua paljailla luonnonjäillä. Lajissa yhdistyvät luonnossa liikkuminen, vauhdin hurma, kuntoilu ja yhdessäolo. Olosuhteet luonnonjäillä järvillä ja merellä voivat vaihdella paljon ja siksi turvallisuuteen tulee kiinnittää huomiota.

Retkiluistelijalla tulee aina olla mukanaan riittävät turvavarusteet, retkiluistelusauvat, jäänaskalit, heittoköysi, vesitiiviisti pakatut vaihtovaatteet, eväät ja lämmintä juotavaa sekä lantiovyöllä ja haararemmillä varustettu reppu. Retkiluistelemaan ei koskaan pidä lähteä yksin, vaan aina useamman hengen ryhmässä.

Retkiluistelussa käytettävät luistimet ovat terät, jotka kiinnitetään tukeviin jalkineisiin. Perinteisissä luistinmalleissa tukeva jalkine, esim. matala Telemark-mono tai nahkainen vaelluskenkä, on kiinnitetty luistimeen niin, että jakineen kantapää on kiinni.

Suosiotaan ovat lisänneet nk. irtokantaiset luistinmallit, joissa käytettävät luisteluhiihto- tai backcountrymonot kiinnittyvät kärkisiteellä luistimeen ja kantapää pääsee liikkumaan vapaasti. Tukevat, nahkaiset BC-monot toimivat hyvin kävellessä esim. siirryttäessä järveltä toiselle, tarvittaessa niillä voi myös hiihtää jos lumikerros jään päällä estää luistelun. Luisteluhiihtomonoja suosivat etenkin vauhdista pitävät luistelijat, pitemmillä kävelyosuuksilla ne eivät kuitenkaan ole niin toimivat kuin BC-monot.

Parhaiten retkiluistelun pariin pääsee liittymällä Suomen retkluistelijat ry:n jäseneksi ja osallistumalla retkiluistelun tulokaskoulutukseen. Turvallisuudesta ei pidä tinkiä vaan heti alusta kannattaa hankkia asianmukaiset retkiluisteluvarusteet ja opetella niiden käyttö.

Lisätietoja retkiluistelusta ja tulokaskursseista: Suomen retkiluistelijat ry www.skrinnari.fi