Melat

Melat

Kajakkimelat

Kajakkimelat ovat kaksilapaisia ja pituudeltaan n. 200–240 cm, riippuen käyttäjästä sekä käyttötarkoituksesta. Lapojen välinen kulma voi olla 0°–90°, yleisimpien ollessa 60° ja 80°. Lisäksi mela voi olla sekä vasen- tai oikeataitteinen. Tosin vasenkätisenkin kannattaa totutella oikeataitteiseen melaan, sillä “vasurimelojen” tarjonta on huomattavan vähäistä. Mela voi olla suora- tai mutkavarsinen. Varren valmistusmateriaaleja on useita, joista yleisimmät ovat puu, alumiini tai lasikuitu. Erikoisvarret valmistetaan vahvemmista ja kevyemmistä erikoiskuiduista. Lapojen valmistuksessa käytettävien materiaalien kirjo on myös varsin laaja. Yleisimmät ovat puu tai erilaiset muovisekoitteet. Lapoja valmistetaan myös lasikuidusta, alumiinista sekä erittäin kevyistä erikoiskuiduista. Hyvänä yleismelana voi pitää 215–220 cm pitkää oikeataitteista melaa.

Kajakkimelojen uudet tuulet

Lyhyistä meloista on ollut paljon puhetta viime aikoina. Joidenkin mielestä koskityylinen lyhyt mela on tehokkaampi, mutta valitettavasti avovesimelonnassa ja kovalla tuulella siitä saattaa tulla turvallisuusriski. Korkealla melontatyylillä tuuli voi ottaa kiinni lapaan ja kova puuska saattaa kaataa kajakin. Lisäksi tuen ottaminen hidastuu. Lavan koolla on myös suuri merkitys ja sen pienentäminen helpottaa mm. pienemmillä henkilöillä melan käsittelyä.

Hyvä kompromissi on esim. uudet AT-melat, joissa on ergovarsi ja säädettävä (5–8 cm) varsi ja lapakulma. Näillä meloilla voi meloa hyvällä säällä lyhyellä varrella ja huonommalla pidemmällä.

Tutustu kajakkimelavalikoimaamme

Avokanoottimelat

Avokanootti- eli inkkarimelat ovat yksilapaisia ja pituudeltaan noin 140–160 cm, riippuen käyttäjän koosta. Materiaaleina useimmiten puu, alumiini, muovi ja lasikuitu. Varret suoria, ja mutkavartisia, lavat suoria tai taittovarsisia. Isojen selkien ylityksessä voi myös käyttää "ylipitkää" noin 230–250 cm pitkää kajakkimelaa, joko yksi- tai kaksiosaisena. Hyviä vaihtoehtoja tälloin ovat mm. BW Swell ja Gumotex TN.

Tutustu inkkarimelavalikoimaamme

Koski- ja Freestylemelat

Koski- ja Freestylemelat ovat tyypillisesti kajakkimelan kaltaisia pyöreähköllä lavalla ja lyhyellä varrella varustettuja meloja.

Tutustu koskimelavalikoimaamme